Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Διαδικτυακό Σεμινάριο “Μαγειρεύοντας τη διατροφή μου”

Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας-Νεάπολης (
http://kpe-ierap.las.sch.gr/?page_id=852 ) οι μαθητές των Γ' και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν σε διαδικτυακή δράση  μαζί με άλλα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Σχετικό θέμα του σεμιναρίου ήταν ο ρόλος της διατροφής σε σχέση με το περιβάλλον και την υγεία μας.
Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούσαν την σπατάλη του φαγητού καθώς επίσης και να πάρουν ιδέες για εύκολα και υγιεινά σνακ στο χώρο του σχολείου. Η δράση διήρκεσε 90 λεπτά. Σε αυτά τα λεπτά τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν ένα βίντεο  με την διαδρομή την οποία ακολουθεί μια φράουλα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Το βίντεο αυτό στόχευε στην ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την σημαντικότητα αγοράς συγκεκριμένων ποσοτήτων φαγητού ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη του.
Τhe journey of a strawberry  : https://youtu.be/uTaFYF1nA4c
Έπειτα, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με την κυρία Λητώ Τσακίρη, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και δημιουργό της “κυρά διατροφής”. Είχαμε την χαρά να ακούσουμε από την ίδια την ανάγνωση του βιβλίου της "Οι βιταμίνες κάνουν πάρτι" (https://youtu.be/8mHr2zgiuvQ ). Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μελωδικά την αφήγηση του παραμυθιού.
Ακολούθως, η κυρία Σφακιανάκη Ειρήνη διατροφολόγος ενημέρωσε τα παιδιά για τις ομάδες τροφίμων και την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης των τροφών. Επιπλέον, μας παρουσίασε ενδεικτικά ημερήσια σνακ και επιλογές σχολικών γευμάτων.
Τέλος, η κυρία Δήμητρα εκπαιδευτικός και ζαχαροπλάστης μας “γλύκανε” με τις ιδέες της, φτιάχνοντας Pop cakes μπανάνας και παγωμένο γιαούρτι με toppings της αρεσκείας μας.
Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε με την ενημέρωση αυτή, αλλά μεγαλύτερη χαρά πήραμε όταν οι συνταγές εκτελέστηκαν εκείνη την ώρα μπροστά μας, δίνοντας ιδέες για μαγειρική στην τάξη.
Σίγουρα θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στη ζαχαροπλαστική και τις δυνατότητές μας στην ρουτίνα ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.